Kerststalletjes

Sinds 2003 verzamel ik kerststalletjes. In dat jaar werd ik secretaresse van de verzamelbeurs in Eerde en ieder jaar hielden zij met Kerstmis een verzamelbeurs. Wat is er leuker dan op een verzamelbeurs met Kerstmis ook een Kerst thema te hebben voor een tentoonstelling. Omdat het niet meevalt om hier andere verzamelaars enthousiast voor te krijgen, ben ik zelf maar een verzameling gestart.

Foto van raam 1 van mijn huis in 2020
Foto van raam 2 in 2020.

In december 2023 bestaat mijn verzameling inmiddels uit 192 kerststalletjes. De meeste kerststalletjes zijn heel klein. In de ramen aan de voorkant van mijn huis heb ik er ongeveer 100 uitgestald staan. De kerststalletjes staan meestal vanaf het weekend na Sinterklaas tot na 5 januari in de ramen. Daarna worden ze weer opgeruimd en het grootste deel van het jaar staat een groot deel van de verzameling op zolder in dozen. De mooiste en meest recente aanwinsten staan wel het hele jaar door op 2 kleine schapjes in een kast in de huiskamer.

In 2022 en 2023 deed ik mee aan de Kerststallenroute door Uden-Oost. De kerststallenroute bestond uit 2 fiets-/wandelroutes van 3,5 en 4,5 km. In totaal waren er ruim 40 adressen met kerststalletjes. Bewoners van de wijk konden toch meedoen ook al hadden ze zelf geen kerststalletje. Ik heb er genoeg die ik zelf niet kan plaatsen.